vineri, 8 februarie 2013

Elemente ce alunga oboseala






Magneziul, seleniul si litiul sunt trei minerale de care organismul are nevoie pentru a se feri de epuizare fizica si psihica.


Aceste substante se gasesc in cereale integrale, peste, ficat, oua, anumite legume si fructe, apa minerala, scrieJurnalul National.

Nutritionistii ne asigura ca magneziul este cel mai bun aliat impotriva stresului. Aceasta substanta are un rol important in buna functionare a sistemului nervos si in relaxarea muschilor.

In acelasi timp, magneziul ajuta la mentinerea in limite normale a ritmului cardiac. O doza zilnica de 300 miligrame de magneziu este suficienta astfel incat sa facem fata stresului si oboselii.

Pentru a ajunge la aceasta doza, nutritionistii ne recomanda sa includem in dieta urmatoarele alimente bogate in magneziu: cereale integrale, fructe oleaginoase (nuci, alune, migdale), spanac, leguminoase (soia, fasole uscata, mazare, linte), ciocolata neagra, banane.

Seleniul - unul dintre cei mai puternici antioxidanti - intareste sistemul imunitar, ajutand astfel organismul sa reziste la stres si oboseala. Acest mineral protejeaza creierul, contribuind la mentinerea performantelor intelectuale si la prevenirea depresiei, anxietatii.

Avem nevoie de seleniu mai ales toamna pentru a ne pregati organismul sa lupte cu frigul, lipsa razelor solare, dar si cu infectiile respiratorii. In acest scop avem nevoie zilnic de doar 50-60 de micrograme de seleniu.

Surse naturale de seleniu sunt pestele, fructele de mare, ouale, ficatul de vita, morcovii. Pentru a intari efectele magneziului si seleniului in combaterea oboselii intervine litiul - mineral mai putin cunoscut, dar esential pentru buna functionare a celulelor nervoase.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu