vineri, 8 februarie 2013

SOIA combaterea cancerului mamar


Soia


Denumire știinţifică: Glycine hispida; Soja hispida.
Prezentare. Soia își are originile în China și Japonia, fiind – alături de orez –una dintre cele mai hrănitoare plante. Aparţine familiei leguminoaselor, fiind o erbaceeanuală. Soia are frunzele paripenat-compuse, moi, de un verde intens pe faţa expusăla soare. Florile sunt mici și au culoare albă sau violetă. Fructul este o păstaie, careconţine boabe. Aceste boabe, folosite în alimentaţia curentă, dar și în industrie, au șiproprietăţi medicinale.
Pentru uz medicinal se prepară lapte de soia, făină de soia,germeni de soia.
Substanţe active importante: în boabe – protide (34 – 39%), aminoacizi esenţiali, lipide (12 – 25%), glucide (10 – 15%), săruri minerale – calciu, fier, fosfor,magneziu, potasiu, natriu, vitaminele A, B1, B2, C, D și E, enzime, lecitină, rezine; înulei – acizi grași nesaturaţi, acid oleic, acid linoleic, acid linolenic, acizi grași saturaţi.
Recent, în soia s-au descoperit niște substanţe asemănătoare hormonilor feminini,numite izoflavone.
Toţi acești compuși demonstrează că soia este, într-adevăr, o minune a naturii,procentul de proteine din soia fiind, de pildă, cu mult mai mare decât în cazul cărnii(soia – maximum 39%, carnea – maximum 20%).
Întrebuinţări.
 Asemenea altor alimente cu o compoziţie deosebită, nici soia
și nici preparatele de soia nu acţionează ca un medicament în sensul adevărat al
cuvântului. Și, totuși, efectele pot fi asemănătoare cu acelea ale medicamentelor
atunci când se stabilește și se respectă un program alimentar riguros, o dietă, unul
sau mai multe principii de hrănire. Fiind un aliment complet, soia are un important rol
profilactic în multe afecţiuni sau grupe de afecţiuni, cu precădere, însă, în afecţiunile
cardiovasculare.

Soia acţionează ca un mineralizant foarte important și frânează sau chiar
împiedică, într-o anumită măsură, procesele de îmbătrânire. Combate scleroza și
colesterolul, asigurând o funcţionare normală sistemelor esenţiale ale organismului.
Celor suferinzi cu ficatul, sau care au afecţiuni vasculare, li se recomandă să consume
în mod permanent produse pe bază de soia. Acest aliment este indicat și celor care
au probleme cu guta, reumatismul, cu oboseala profundă pe fond nervos. Soia are
efecte benefice și în ceea ce privește funcţionarea tractului digestiv, ușurând procesele digestive și de asimilare. Consumarea produselor pe bază de soia duce și la un maibun reglaj în ceea ce privește ciclurile menstruale.
Unele cercetări mai noi făcute asupra preparatelor de soia au evidenţiat faptul căacestea ar avea efecte în prevenirea și combaterea cancerului mamar.Izoflavonele, adică acei compuși asemănători hormonilor feminini, contribuiela echilibrarea organismului femeilor aflate la menopauză, precum și la combaterea
efectelor menopauzei – osteoporoză, bufeuri, stări psihice contradictorii, circulaţie
proastă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu